Over Oeloek

Bio

Oeloek bestaat uit Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij. Zij leerden elkaar kennen op De Theaterkade in Amsterdam. Een opleiding tot uitvoerend zelfstandig theatermaker.

Tijdens de opleiding bleken zij hetzelfde gevoel voor theater en humor te hebben en maakten samen de afstudeervoorstelling Psychose van de Lemming. Daarmee wonnen zij de Nestvaltournee.

In 2009 ging, onder regie van Martin van Waardenberg, hun eerste avondvullende programma in première: De Nacht van de Nasmaak. Deze werd meteen door pers en publiek omarmd. Het vakblad Theatermaker zette het zelfs in de top 5 beste cabaretvoorstellingen van dat seizoen. In 2010 behaalden ze met een half uur uit deze voorstelling de finale van Cameretten.

Van 2013 tot 2015 speelden zij met veel succes hun voorstelling Prille Roest. Hiermee wonnen zij De Stijgend Applaus Stipendium, de aanmoedigingsprijs voor cabarettalenten. Het bijbehorende bedrag zullen zij investeren in hun volgende programma OpSchmùck dat in januari 2016 in premiere zal gaan.


Prille Roest

Gespeeld van 2013 – 2015

In Prille Roest verheffen onhandige figuren stuntelen tot kunst. Het is erop, maar meestal eronder. Slagen was nog nooit zo kansloos en falen was nog nooit zo raak. Prille Roest is een spektakel op de vierkante millimeter en dat geheel in de stijl van Oeloek: krankzinnige dialogen, muzikale uitspattingen en fysiek beukwerk.

“Eindelijk: De opvolgers van Waardenberg en De Jong zijn er. Oeloek maakt veel kabaal en laat prachtige vuurwerkzinnetjes ontploffen. Deze viermansfragmentatiebom wint (en verbrijzelt) harten.” (de Volkskrant)

“Vrij briljant is de begrafenisondernemer die een handpop tevoorschijn haalt.” (Het Parool)

“Ze zijn energiek, veelzijdig en veelbelovend. En hun vierde programma Prille roest draait als een tierelier.” (De Theaterkrant)

“Het is onmogelijk om niet te lachen bij Prille Roest.” (Camedy)

Vanaf najaar 2015 spelen zij de voorstelling OpSchmùck.


De Nacht van de Nasmaak

Gespeeld van 2009 – 2012

Met hun krankzinnige cabaretstijl toont Oeloek in De Nacht van de Nasmaak een wereld waarin mensen elkaar maar niet kunnen vestaan. Tragische figuren en meelijwekkende types blinken uit in onmacht en miscommunicatie, met alle hilariteit van dien.

“Ontroering, plaatsvervangende schaamte, verbijstering, een schaterlach. En op de beste momenten allemaal tegelijk.” (Mike Peek, Het Parool)

“Het zijn de mimiek, mallotige motoriek en rake teksten die je na afloop doodop van de lach achterover doen leunen.” (Agnes van Brussel, De Stentor)

“Ruim tien jaar na de laatste voorstelling van Waardenberg & De Jong is er weer een groep met dezelfde agressie, fysieke kracht en scherpe humor.” (Patrick van den Hanenberg, de Volkskrant)


Aan Oeloek werken ook mee:

Patrick Stoof (eindregie OpSchmùck)
Acteur, tekstschrijver, en regisseur. Regisseerde onder andere Plien & Bianca en De Vliegende Panters. Speelde mee in veel tv-series, van Kanniewaarzijn tot Toren C. Was de Mol in Wie is de mol? En won een internationale Emmy met de kinderfilm Alles Mag.

Martin van Waardenberg (eindregie De Nacht van de Nasmaak & Prille Roest)
Cabaretier, acteur, schrijver en regisseur. Bekend van onder andere het cabaretduo Waardenberg & De Jong, de tv-series Loenatik en Klein Holland en de film De Marathon.
Martin regisseerde De Nacht van de Nasmaak en Prille Roest.

Quinten Vermeulen (techniek)
Vaste technicus van Oeloek.

Joris Schipper (techniek)
Vaste technicus.

Kay De Jong (techniek)
Kay maakt zijn eigen cabaretvoorstellingen en speelt schoolvoorstellingen met theatergroep Zwerm.

Erica Segveld (decor)
Erica bouwde de decors van De Nacht van de Nasmaak en Prille Roest.
Daarnaast werkte zij onder andere mee aan Les Miserables, The phantom of the opera, West side story, Spice Girls the musical, enz. enz.

Carla Janssen Hofelt (ontwerp decor)
Andere helft van ons fantastische decor-duo van OpSchmùck.
Zij ontwierp ook het decor van onder andere The Bodyguard, Moeder ik wil bij de revue (Johnny Kraaykamp Musical-award voor beste decorontwerp), La Cage aux Folles, Ciske de Rat, enz, enz.

Willy Noja (rekwisieten en kostuums)
Creatieve duizendpoot, die ook de visagie verzorgde bij de dvd-opnames van De Nacht van de Nasmaak.

Daily Creations (site)
Ernstig fantasierijke ontwerpers van deze site.
www.dailycreations.nl

Roeland Ouderdorp (site)
Roeland bouwde deze site en is een digitale steun en toeverlaat.

Jeffrey Verhoeven (fotografie site)
www.jeffreyverhoeven.com

Coen Polack (ontwerp flyer en fotografie)

Alexander Buskermolen (pianospel opera OpSchmùck)
www.alexanderbuskermolen.com

Eller van Buuren (opname opera OpSchmùck)
www.ellervanbuuren.com

Michel Bosch (dvd)
Cameraregie van de dvd van De Nacht van de Nasmaak & Prille Roest.
www.michelbosch.nl

Finkers Theaterbureau (impresariaat)
www.finkers.nl